Το "Ίδρυμα Ελληνικής Συμπαράστασης" (HRF) βοηθάει Έλληνες που υποφέρουν από την οικονομική κρίση

Με στόχο την ανακούφιση των ευπαθών ομάδων, ομογενείς από την Νέα Υόρκη δημιούργησαν εδώ και λίγο καιρό το Hellenic Relief Foundation, του οποίου στόχος είναι να στηρίξει Έλληνες πολίτες, με έμφαση στις ανάγκες διατροφής και υγείας. Το νεοσυσταθέν ίδρυμα πραγματοποίησε την πρώτη του ενέργεια στον ελλαδικό χώρο, παραδίδοντας στα τέλη Φεβρουαρίου βοήθεια σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης σε 240 οικογένειες....


Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος Προκόπης Ζέρβας και Στέλιος Τακετζής, επισκέφθηκαν το ίδρυμα Αστέγων του δήμου Αθηναίων και πρόσφεραν 145 κιβώτια με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, όπως αλεύρι, ζάχαρη, καφέ, τσάι, λάδι, φρυγανιές, κονσέρβες τομάτας, συμπυκνωμένο γάλα, όσπρια, απορρυπαντικά, χαρτί τουαλέτας κλπ, τα οποία και διανεμήθηκαν σε 240 οικογένειες. Ανάλογη ενέργεια έγινε και στο κοινοτικό κέντρο του δήμου Περάματος, όπου παρεδόθησαν 90 δέματα.

Ο κ. Τακετζής δήλωσε στο ΑΜΠΕ: «για μένα η ισχυρότερη απόδειξη ήταν τα μάτια αυτών των ανθρώπων που έπαιρναν την τσάντα τους κι έφευγαν γρήγορα προσπαθώντας να ισοσκελίσουν την ανάγκη τους με την αξιοπρέπειά τους. Τα άτομα εκτίμησαν αυτό που κάναμε και κάποιοι προσπαθούσαν να μας φιλήσουν τα χέρια». Όπως εξήγησε η οικονομική κρίση έχει σαν αποτέλεσμα μία μερίδα του κόσμου στην Ελλάδα να έχει πρόβλημα να προμηθευτεί τα απαραίτητα καθημερινά τρόφιμα και τόνισε ότι «υπάρχουν Έλληνες και στην Ελλάδα και στη διασπορά που μπορούν και θέλουν να βοηθήσουν, αλλά δεν έχουν τους κατάλληλους μηχανισμούς. Το Ίδρυμα Ελληνικής Συμπαράστασης ιδρύθηκε από μία ομάδα ομογενών με σκοπό να βοηθηθούν οι ομάδες που έχουν πρόβλημα υγείας και διατροφής, κυρίως υπερήλικοι και ανήλικοι, χωρίς βέβαια να αγνοούνται και οι ενήλικοι».

Αντί για αποστολή χρημάτων -που δύσκολα ελέγχεται η διάθεση τους, ή αποστολή προμηθειών από τις ΗΠΑ που θα προσθέσει κόστος μεταφοράς- το ίδρυμα αποφάσισε τα χρήματα που συγκεντρώνονται να διατίθενται προς αγορά αγαθών στην Ελλάδα. «Με αυτόν τον τρόπο βοηθούνται και οι τοπικοί παραγωγοί και η ελληνική οικονομία. Τα τρόφιμα προς διανομή είναι μέρος μιας ισορροπημένης μεσογειακής διατροφής, με προϊόντα που στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν ευρέως και σε χαμηλές τιμές» είπε.

Το ίδρυμα εξέδωσε αναγγελία ίδρυσης, αφού πρώτα κατατέθηκαν τα απαραίτητα έγγραφα στις αρχές τις πολιτείας της Νέας Υόρκης και τα αρχικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου εκλέχθηκαν και ασφαλίστηκαν νομότυπα. Το διοικητικό συμβούλιο έχει 10 μέλη, ενώ το συμβούλιο λειτουργεί συλλογικά χωρίς πρόεδρο η προεδρείο, απλά μόνο με τις οργανικά απαραίτητα θέσεις του γραμματέα για σωστή αρχειοθέτηση και ταμία για λογιστική επιτήρηση. Κάθε απόφαση εγκρίνεται από νομικό σύμβουλο ως προς την νομοτυπία, σύμφωνα με τους νόμους της πολιτείας της Νέας Υόρκης. Επίσης, άτομα συμβεβλημένα με τον οργανισμό δουλεύουν εδώ και καιρό προς την πραγμάτωση των στόχων του ιδρύματος.

Ο κ. Τακετζής είπε ακόμη ότι «όλα τα έξοδα ταξιδιών, καθώς και άλλα διαχειριστικά έξοδα καλύπτονται από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, ώστε κάθε προσφερόμενο ποσό να διατίθεται εξ ολοκλήρου για αγορά αγαθών».

Το Ίδρυμα έχει ήδη κάνει επαφές με δημάρχους, σχολικές αρχές και οργανισμούς με παρόμοιες δράσεις, ούτως ώστε η χείρα βοηθείας να προσφερθεί στα άτομα που πραγματικά τη χρειάζονται.

«Αν και οι αναφορές μιλούν για μεγάλο αριθμό ατόμων με ανάγκες, το να βρεθούν οι σωστοί παραλήπτες δεν είναι πάντα απλό. Στην προσπάθεια να ευαισθητοποιηθεί το κοινό υπάρχει ο κίνδυνος οι υπερβολές να αλλοιώσουν την εικόνα της Ελλάδας και να επηρεασθεί αρνητικά το τουριστικό κύμα που είναι πολύτιμο. Το HRF ενημερώνει για τα επισιτιστικά και οικονομικά προβλήματα αλλά τονίζουμε πως δεν είναι η Ελλάδα ένα στρατόπεδο αστέγων και επαιτών» επισήμανε ο κ Τακετζής και εξέφρασε την ελπίδα η Ελληνοαμερικανική Κοινότητα να δει και να ακούσει τα αποτελέσματα του πιλοτικού προγράμματος του «Ιδρύματος Ελληνικής Συμπαράστασης» και να το ενισχύσει οικονομικά, ώστε η επόμενη αποστολή να είναι μεγαλύτερη.

Άτομα που είναι πρόθυμα να βοηθήσουν εθελοντικά, μπορούν να επικοινωνήσουν στην διεύθυνση: Hellenic Relief FoundationPO Box 735,Mineola, NY 11501(347) 201-1821 Επίσης στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.hellenicrelief.org, καθώς και στο email info@hellenicrelief.org.

Β. Παπαναγιώτου

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου