Θα πληρώσουν τις «μαύρες» άδειες ταξί

Η καταβολή αποζημιώσεων για όσους αγόρασαν άδειες ταξί από τη «μαύρη αγορά» τα τελευταία χρόνια περιλαμβάνεται στις εισηγήσεις που δέχεται ο υπουργός Υποδομών κ. Ι. Ραγκούσης για το σχέδιο νόμου που αφορά τα επιβατηγά αυτοκίνητα δημοσίας χρήσεως. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», εξετάζεται η προστασία της συγκεκριμένης ομάδας αυτοκινητιστών με τη θέσπιση της «φορολογικής αποζημίωσης», η οποία θα χρηματοδοτείται από τα πρόστιμα στους πωλητές της άδειας που δεν δήλωσαν τα ποσά και από ποσοστό των τελών απόκτησης νέων αδειών ταξί.

Η συγκεκριμένη ρήτρα εκτιμάται ότι εάν εφαρμοστεί θα σημάνει την κήρυξη κρατικού πολέμου απέναντι στις «μάντρες», ενώ θα δοκιμαστεί και η συνταγματικότητά της, διότι η πολιτεία θα προστατεύει άτομα που συμμετείχαν ως συμβαλλόμενα μέρη σε πράξεις φοροδιαφυγής.

Στις προτάσεις που επεξεργάζεται το υπουργείο περιλαμβάνεται η δωρεάν παραχώρηση μισής άδειας ταξί τόσο για όσους διαθέτουν μισή άδειακαι την απέκτησαν τα τελευταία χρόνια- όσο και για τους οδηγούς. Η έδρα των ταξί θα είναι ο καλλικρατικός δήμος, ενώ για τους δήμους κάτω των 70.000 κατοίκων θα υπάρχουν ειδικές ρυθμίσεις.

Επίσης, η δυνατότητα λειτουργίας προμισθωμένων οχημάτων με ή χωρίς οδηγό- αίτημα του τουριστικού κλάδου-, αυτοκινήτων πολυτελείας (σήμερα αποτελεί κλειστό επάγγελμα με 34 μόνο κατόχους αδειών) και οχημάτων με εννέα θέσεις, με ελεύθερα διαπραγματεύσιμο κόμιστρο, αλλά και με απαγόρευση να παίρνουν πελάτες από τον δρόμο. Μία άλλη εισήγηση είναι η δυνατότητα λειτουργίας δίκυκλων προμισθωμένων ταξί! Οι άδειες ταξί θα θεωρούνται κρατικό έγγραφο και θα ανήκουν στο Δημόσιο, θα είναι αμεταβίβαστες και προσωποπαγείς και θα επιστρέφονται στο κράτος όταν λήξουν ή διακοπεί η ισχύς τους. Η ανανέωσή τους θα γίνεται κάθε τρία με πέντε έτη με την προσκόμιση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας και με την καταβολή παραβόλου για κάθε όχημα- στην περίπτωση των εταιρειών. Ο έλεγχος πάντως θα είναι αυστηρός και θα περιλαμβάνει και τους νυν κατόχους αδειών ταξί για την καταπολέμηση των «μαϊμούδων» ταξί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου