Ιδιώτες οι ελεγκτές δόμησης

Μιλώντας στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", τονίζει ότι το νέο σχέδιο θα περιλαμβάνει την κατάργηση των πολεοδομικών γραφείων και τον διαχωρισμό του εγκριτικού από το εποπτικό έργο.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό η αρμόδια υπηρεσία του δήμου θα χορηγεί κατόπιν αιτήματος του πολίτη μόνο τους δικαιούμενους όρους δόμησης. Στη συνέχεια ο μηχανικός θα πηγαίνει στην Υπηρεσία Δόμησης του δήμου και θα καταθέτει τρία δικαιολογητικά: το τοπογραφικό διάγραμμα, το διάγραμμα κάλυψης και τα αποδεικτικά καταβολής εισφορών και κρατήσεων. Ο Νίκος Σηφουνάκης υπόσχεται ότι η έγκριση δόμησης θα γίνεται μέσα σε πέντε ημέρες και πως στη συνέχεια η άδεια δόμησης θα εκδίδεται σε δύο ημέρες.

Όσον αφορά στον έλεγχο των κατασκευών, αυτόν θα τον αναλάβει το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών Δόμησης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Όμως, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, οι ελεγκτές Δόμησης θα είναι ιδιώτες και θα αποκτούν την άδεια ελεγκτή αφού προηγουμένως παρακολουθήσουν ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε ΑΕΙ / ΤΕΙ και περάσουν με επιτυχία τις εξετάσεις. Οι έλεγχοι θα εκτελούνται με αυτοψία τουλάχιστον σε ένα από τα τρία στάδια κάθε οικοδομικής δραστηριότητας.

Ο Ν. Σηφουνάκης προανήγγειλε και ριζική αλλαγή του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού (ΓΟΚ), καθώς και δρομολόγηση εκπόνησης μελετών σε κάθε δήμο της χώρας για την καθιέρωση μορφολογικών κανόνων για τη δόμηση, "για να μη βλέπουμε σαλέ στη Λάρισα και κυκλαδίτικου τύπου σπίτια στην Ηπειρο".

Το νέο κυβερνητικό σχέδιο πρόκειται να συζητηθεί στη Βουλή μέσα στις επόμενες μέρες, μετά την αυριανή ψήφιση του νομοσχεδίου για τα αυθαίρετα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου