Μεγάλο γεωπολιτικό παιχνίδι

Ο Ντμίτρι Μεντβέντιεφ μιλάει για τις προτεραιότητες της Ρωσίας στην Οικονομική Συνεργασία Ασίας-Ειρηνικού, ενόψει της διάσκεψης κορυφής του Οργανισμού

Η Ρωσία στο πλαίσιο της προεδρίας της, το 2012, στην Οικονομική Συνεργασία Ασίας και Ειρηνικού, θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να εδραιώσει στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού τον τίτλο της πρωτοπόρου στην παγκόσμια ανάπτυξη.

Στις προτεραιότητες της χώρας, η οποία φέτος θα φιλοξενήσει στο Βλαδιβοστόκ τους ηγέτες της κοινότητας των χωρών Ασίας και Ειρηνικού, αναφέρθηκε ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντιεφ στις 28 Ιανουαρίου 2012 στο άρθρο «Ολοκλήρωση – επιδιώκοντας την ανάπτυξη και την καινοτομία, προς το συμφέρον της ευημερίας». Στις επιδιώξεις αυτές περιλαμβάνεται η συνεργασία με τις χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού στον τομέα του εμπορίου και των επενδύσεων, και η ενεργός συμμετοχή στην περιφερειακή ολοκλήρωση. «Βασικότατη κατεύθυνση, είναι η περαιτέρω φιλελευθεροποίηση της εμπορικής και επενδυτικής δραστηριότητας στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού. Αναμένουμε πρακτικά αποτελέσματα από τη συνεργασία σε αυτά τα θεμελιώδη για την Οικονομική Συνεργασία Ασίας-Ειρηνικού πεδία», ανέφερε.

Η είσοδος της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου έδωσε τη δυνατότητα στους Ρώσους εκπροσώπους να συμμετάσχουν πλήρως στην εξέταση των θεμάτων που αφορούν τη φιλελευθεροποίηση του εμπορίου, και πλέον, η συμπεφωνημένη θέση όλων των οικονομιών της διάσκεψης κορυφής μπορεί να άρει το αδιέξοδο στις πολυμερείς εμπορικές διαπραγματεύσεις. Παράλληλα η Ρωσία, στην προσπάθειά της για επίτευξη της περιφερειακής ολοκλήρωσης, προτίθεται να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση μαζί με τους εταίρους της στην Τελωνειακή Ένωση, δηλαδή με το Καζακστάν και τη Λευκορωσία. Το δυναμικό της Τελωνειακής Ένωσης και του Ενιαίου Οικονομικού Χώρου είναι ικανό, όπως θεωρεί ο Μεντβέντιεφ, να δημιουργήσει ένα νέο φορέα ολοκλήρωσης στα πλαίσια της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού.

Ένας άλλος τομέας συνεργασίας στα πλαίσια της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού, είναι η διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας. «Η αυξανόμενη κοινωνική ευθύνη των κυβερνήσεων στην περίοδο μετά την κρίση, υπαγορεύει την ανάγκη διαμόρφωσης μιας σταθερής αρχιτεκτονικής στις αγορές τροφίμων, και τη μείωση της αστάθειας των τιμών στον τομέα αυτό», γράφει ο στο άρθρο ο Ντμίτρι Μενβέντιφ. Και συνεχίζει ο αρχηγός του ρωσικού κράτους: «Οι προοπτικές ανάπτυξης της ολοκλήρωσης στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την ανάγκη τελειοποίησης των συγκοινωνιακών και λογιστικών συστημάτων, ή, όπως συχνά το αποκαλούν στην Οικονομική Συνεργασία Ασίας-Ειρηνικού, με τη διασφάλιση του εναρμονισμού των αλυσίδων παραγωγής και κατανάλωσης στην περιοχή».

Η Ρωσία από την πλευρά της είναι έτοιμη να προσφέρει τους δικούς της διαδρόμους συγκοινωνιών, οι οποίοι αποτελούν τις συντομότερες οδούς μεταξύ Ασίας και Ευρώπης. Όλοι τους χρειάζονται εκσυγχρονισμό και επομένως, σημαντικές επενδύσεις. Κατά τις διαδικασίες αυτές η Ρωσία θα ήθελε να εργαστεί μαζί με τους εταίρους της και για το σκοπό αυτό πρόκειται να διεξάγει τις σχετικές διαπραγματεύσεις. «Διαθέτουμε ήδη πρακτικές εφαρμογές στον τομέα χρήσης των σύγχρονων τεχνολογιών στις συγκοινωνίες, συμπεριλαμβανομένης και της οργάνωσης της ροής και επεξεργασίας των φορτίων, της παρακολούθησης της κυκλοφορίας των μεταφορικών μέσων», υπενθυμίζει ο Μεντβέντιεφ.

Τη σταθερότητα της οικονομικής ανάπτυξης στο μέλλον εξασφαλίζει η ανάπτυξη των καινοτομιών. Το θέμα αυτό, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ρωσίας, έχει ήδη βρει απήχηση στους εταίρους στην Οικονομική Συνεργασία. «Θα συμβάλλουμε στην ευρεία συνεργασία μεταξύ των Πανεπιστημίων μας, των κέντρων ερευνών και των εταιριών», διαβεβαίωσε ο ίδιος. «Είναι σημαντική η συνεργασία στον τομέα της Παιδείας και της ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού. Όλο και πιο επίκαιρη, επίσης, καθίσταται και η προστασία των δικαιωμάτων της πνευματικής ιδιοκτησίας».


http://kostasxan.blogspot.com/2012/04/blog-post_4346.html



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου