Το επίδομα αλληλεγγύης δεν δικαιολογεί την φοροεπιδρομή

Επειδή στη ξέρα όπως λέει ο λαός μας και το χαλάζι είναι καλό, το πολυδιαφημιζόμενο επίδομα αλληλεγγύης από 300 ως 1300 ευρώ σε φτωχούς εργαζομένους, ανέργους και συνταξιούχους είναι μια καλοδεχούμενη μικρή ανάσα μέσα στην ανέχειά τους.

Όμως για να είμαστε τίμιοι με την αλήθεια αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για τα έκτακτα μέτρα και την φοροεπιδρομή που το συνοδεύουν και τα οποία είχε με επιμονή κατακεραυνώσει ο κ. Παπανδρέου, προεκλογικά αδιάκοπα, αλλά και στις προγραμματικές δηλώσεις του επίσης.

Η κατάσταση της οικονομίας είναι άσχημη έως πολύ άσχημη. Γι? αυτό ευθύνεται η προηγούμενη διακυβέρνηση. Όμως ο ίδιος ευθύνεται διότι το γνώριζε τον είχε ενημερώσει προεκλογικά ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας αλλά συνέχισε να λέει στη διαπασών ότι «τα λεφτά υπάρχουν», ενώ δεν υπήρχε μία.

Αυτή την ώρα αντί «σχεδίου αναθέρμανσης της οικονομίας» που μας βεβαίωναν ότι είναι έτοιμοι να το λειτουργήσουν έχουμε τα εξής νεοφανή:

α) Έκτακτη εισφορά αλλά μόνον εφ άπαξ στους έχοντες και κατέχοντες, 870 εκ. ευρώ Αυτοί όμως είχαν κέρδη το 2008 11,1 δισ. ευρώ.

β) Μόνιμη φορολόγηση και όχι εφ άπαξ των φτωχών υπό μορφή αύξησης τελών κυκλοφορίας και φόρου κατανάλωσης ειδών πρώτης ανάγκης, καυσίμων κ.λ.π.

Τα προωθούμενα μέτρα δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση αναδιανομή του εθνικού εισοδήματος. Πρέπει να μάθουμε κάποτε σ΄ αυτόν το τόπο να μιλούμε την ίδια γλώσσα. Η αύξηση των έμμεσων φόρων που αντλούνται απ΄ τους φτωχούς (αποδέκτες του επιδόματος και το εκμηδενίζουν) και κάποιους λιγότερο φτωχούς δεν είναι φορολογική δικαιοσύνη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου