Οι προτάσεις της Δημοκρατικής Αναγέννησης για τις πυρκαγιές

Τις πλήρεις προτάσεις της για την πρόληψη και καταστολή των πυρκαγιών καταθέτει σήμερα η Δημοκρατική Αναγέννηση συμμετέχοντας μάλιστα με αντιπροσωπεία στη σημερινή διαδήλωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα.

Μπροστά στην τεράστια καταστροφή που υπέστη το περιβάλλον της Αττικής από τις πρόσφατες πυρκαγιές και με δεδομένη την αδυναμία της πολιτείας να προστατέψει τις περιουσίες των κατοίκων της Βορειοανατολικής Αττικής, η Δημοκρατική Αναγέννηση, ενώνει τη φωνή της με αυτή των ενεργών πολιτών.

Για να μπει επιτέλους φρένο στην εικόνα χάους που υπήρξε τις μέρες της πυρκαγιάς και για να ανοίξει ο φάκελος της αδυναμίας της χώρας να αντιμετωπίσει τέτοια φαινόμενα, με στόχο να μην επαναληφθούν, απαιτούμε σήμερα κιόλας:

-Την άμεση στελέχωση των υπηρεσιών που ασχολούνται με την πρόληψη και καταστολή των πυρκαγιών.

-Την ενσωμάτωση των δασικών Υπηρεσιών στα κέντρα αποφάσεων αλλά και στην δράση για την καταστολή των πυρκαγιών.

-Την δημιουργία ενιαίου κέντρου πρόληψης και καταστολής των πυρκαγιών με ενσωμάτωση σε αυτό όλων των εμπλεκομένων φορέων, με συμμετοχή εκτός από τις δυνάμεις ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων.

-Την έναρξη των αντιπλημμυρικών έργων.

-Την χάραξη και κατασκευή ζωνών πυροπροστασίας στις καμένες εκτάσεις αλλά και στις υπόλοιπες που γλύτωσαν από την μανία της φωτιάς.

-Την χαρτογράφηση της περιοχής έτσι ώστε να αποκλεισθεί κάθε περίπτωση χρήσης της καμένης γης για οικόπεδα και άλλες εκμεταλλεύσεις. Υποχρεωτική ενσωμάτωση των καμένων δασικών περιοχών στους δασικούς χάρτες και κήρυξη όλης της περιοχής ως δασικής και άμεσα αναδασωτέας.

-Απόλυτη απαγόρευση κάθε οικοδομικής δραστηριότητας και πάγωμα κάθε εκδοθείσας άδειας για τις περιοχές που κάηκαν.

-Αποζημίωση των νομίμως αποκτηθέντων περιουσιών στις καμένες περιοχές. Καταβολή βοηθήματος διαβίωσης μέχρι την καταβολή της αποζημίωσης, από το Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών.

-Ενίσχυση των ομάδων πολιτών που εθελοντικά διενεργούν δασοφύλαξη και δασοπυροπροστασία μέσω της πιστοποίησης της λειτουργίας τους, της παροχής εκπαίδευσης και υλικοτεχνικού εξοπλισμού, της δημιουργίας πλήρως εξοπλισμένων πυροφυλακείων. Θεσμοθέτηση τρόπων για την ηθική αμοιβή των εθελοντών δασοφυλάκων και δασοπυροσβεστών.

-Νομοθετικός προσδιορισμός της ατομικής ευθύνης των πολιτών που διαβιούν σε περιοχές επικίνδυνες για πυρκαγιά. Σαφώς περιγραφόμενο νομοθετικό πλαίσιο για τις προδιαγραφές που πρέπει να έχουν οικίες ή άλλα κτίσματα που βρίσκονται μέσα σε περιοχές με πλούσια βλάστηση.

-Την δημιουργία ξεχωριστού Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου